Nu testar vi en Mastodonserver à la Twitter, för högre utbildning

Elon Musk har köpt Twitter och vi frågar oss om det inte är dags att börja röra oss därifrån? Alla som har haft ett twitterkonto har säkerligen upplevt den allt hårdare tonen, den toxiska miljön och mängden trollkonton. För att inte tala om reklamen eller algoritmerna som styr vad du ska se. Det ser tyvärr inte ut att bli bättre framöver. Nu har Mastodon, ett decentraliserat socialt nätverk, istället börjat få allt fler användare. Folk har tröttnat på Twitter och jag förstår dem.

Därför känns det extra roligt att Sunet (Swedish University Computer Network) där jag jobbar, testar att skapa en Mastodonserver för högre utbildning och forskning i Sverige. Sunet är en del av statliga Vetenskapsrådet och tillhandahåller IT-infrastruktur och digitala verktyg till lärosäten och andra myndigheter.

Vad är då Mastodon? Det liknar Twitter men ändå inte. Den stora skillnaden är att Mastodon bygger på öppen källkod och består av en mängd olika sammankopplade servrar. Precis som på Twitter kan du skriva inlägg, kommentera, tagga eller gilla inlägg och följa personer. Inläggen dyker upp i kronologisk ordning och helt utan reklam. Det finns ingen som äger Mastodon och det är också det som är tanken. Ett företag kan äga och kontrollera en egen server i det federerade universumet (fediverse) men inte styra över andra.

Det är helt fritt att koppla ihop en egen server till federationen, men du kan även registrera dig och välja att tillhöra en befintlig sådan. Det finns tusentals olika servrar, vissa bredare och andra inriktade mot ett särskilt specialområde eller fråga. Ditt flöde består av inlägg från andra som tillhör samma server, samtidigt som du kan läsa inlägg, följa och interagera med andra användare oavsett var de har sin hemvist.

Det Sunet har gjort är att sätta upp en server som vi kallar social.sunet.se. Alla som är knutna till ett lärosäte i Sverige kan, via sin vanliga lärosätesinloggning, registrera sig och välja att tillhöra vår server för högre utbildning. Fördelen med Mastodon är att alla som är kopplade till vår server är det via ett svenskt lärosäte och då kan vi också verifiera folks identitet. Inga trollkonton eller annat suspekt mao. Det går även bra att använda EduId som inloggning https://eduid.se/

Vill du vara en del av social.sunet.se?
Börja med att skapa ett konto via just social.sunet.se
Det är viktigt att du där anger den e-post som du har i lärosätets katalog, för att du sedan ska kunna logga in via det som kallas SeamlessAccess (det lösenord du anger när du skapar ditt konto är inget som du senare använder för login). Läs mer om det här: https://social.sunet.se/about

Det finns många informations- och supportsidor där du kan läsa mer om hur du använder Mastodon. Dessa två tyckte jag gav bra info för att lära sig mer:

https://www.macken.xyz/2022/11/har-ar-mackens-guide-till-mastodon-en-tjanst-som-vaxer-snabbt/
https://fedi.tips/

…och du, använder du Twitter men inte riktigt vill lämna så kan du koppla ihop ditt Mastodon-konto och ditt Twitter-konto. Läs mer om hur du gör hos Macken ovan.

Hoppas vi ses på Mastodon!
Mig hittar du via @minette@social.sunet.se

Minette Henriksson

Samordnare av de utbildningsstödjande tjänsterna hos Sunet (Swedish University Computer Network ), en avdelning på Vetenskapsrådet. Vice ordförande för ITHU. Du hittar mig även på Mastodon

Visa alla inlägg av Minette Henriksson →

4 tankar på “Nu testar vi en Mastodonserver à la Twitter, för högre utbildning

  1. Enligt anvisningarna så ska man registrera sig en gång och sedan ska det fungera att logga in via SSO. Efter att ha loggat ut kan jag varken logga in med det registrerade användarnamnet (endast inloggning via lärosätet tillgängligt som inloggningsalternativ) eller SSO som ger felmeddelandet ”Could not authenticate you from SAML because “Invalid ticket”.” Jag har även testat att gå in via webbläsarens Incognito-läge med samma resultat.

    1. Ja det stämmer, det beror på att lärosätet inte uppdaterat sin inloggningstjänst till den senaste standarden ännu. Då får man som användare felmeddelandet ”Could not authenticate you from SAML because “Invalid ticket” Lösningen hälsar teknikerna är att kontakta sin IT-avd och hinta med den här infon https://wiki.sunet.se/display/SWAMID/SWAMID+Blog När uppdatering är gjord kommer inloggning att funka

    1. I dagsläget lutar vi oss mot det, men det kan komma att ändras framöver när juristerna tittat på det

Kommentarer är stängda.